Saturday, 13 October 2012
How to make Meringue
Hello guys!. Okay, entry kali ini saya nak kongsi 'how to make Meringue'. Meringue ini sebenarnya telur putih yang dipukul sampai kental. Hehe. It's easy as easy 123. Haha.
BAHAN-BAHAN
2 telur
180 gram gula kastor
1/4 sudu cream tar tar ( Tak wajib pun)
Cara-cara
-Asingkan telur putih dengan telur kuning, pastikan telur kuning tidak sedikit masuk pada telur putih.
-Pastikan mangkuk untuk digunakan bersih dan tidak ada setitik air dan minyak. Mestilah 'clean and clear'. haha
-Gunakan mixer (kalau ada)untuk pukul telur putih pada level medium.
- Masukkan 1/4 cream tar tar dan jangan berhentikan mixer. Kekalkan medium
-selepas 5 minit masukkan gula kastor, sedikit demi sedikit. I mean, masukkan separuh dulu. Tambah kelajuan pada high selama 2 minit dan ke medium semula
-Masukkan separuh lagi gula kastor,dan pukul hingga kental.
Bila dah siap cara-cara, kalau nak tahu meringue tu dah siap ke belum, terbalikkan mangkuk itu. Kalau meringue tak jatuh mean dah boleh masuk pada oven.
-Masukkan meringue kedalam piping bag, dan bentukan meringue
-Bakar pada suhu 130 darjah. Dalam satu jam begitu
Selapas 1 jam, sejukkan meringue selama 30 minit.
Sudah siap untuk dimakan begitu saja. Hehe. Good luck :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment